Головна
Реєстрація
Вхід
Чт
25.04.2024
13:57
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту

Категорії розділу
Поточні події [2347]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0






  

10:50
Інформація Валківського міжрайонного прокурора Харківської області, старшого радника юстиції Власенко О.В.

 

  Валківський міжрайонний прокурор, старший радник юстиції Власенко Ольга Вікторівна на пленарному засіданні XXIX сесії районної ради всебічно і грунтовно поінформувала депутатів районної ради, голів місцевих рад, керівників установ, підприємств, закладів та громадськість району про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського правопорядку та результати діяльності Валківської міжрайонної прокуратури на території Валківського району за 8 місяців поточного року...

СТАН ЗЛОЧИННОСТІ 

Впродовж поточного року Валківською міжрайонною прокуратурою вжиті заходи, спрямовані на покращення криміногенної ситуації на території району, зміцнення законності та правопорядку. Впродовж 8 місяців 2013 року на території Валківського та Коломацького районів Харківської області зареєстровано 618 кримінальних правопорушень, з яких закрито 276, направлено до суду 81 провадження. 
Потягом минулого періоду 2013 року із наданням кваліфікацій за тяжкими та особливо тяжкими статтями кримінального кодексу України зареєстровано 232 кримінальних правопорушення, з них умисні вбивства 3, тяжкі тілесні ушкодження 4, у т.ч. 2 із смертельними наслідками, 12 тілесних ушкодження середньої тяжкості, 1 зґвалтування. 
Також за вказаний звітний період зареєстровано 184 крадіжки усіх форм власності, 3 розбої, 5 грабежів, 30 шахрайств, 2 вимагання. 
Упродовж 8 місяців 2013 року у на території районів зареєстровано 11 хуліганств, 5 незаконних поводження із зброєю та 16 злочинів пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів. 
За 10 актами прокурорського реагування притягнуто до дисциплінарної відповідальності 16 працівників Валківського РВ (з обслуговування Валківського та Коломацького районів) ГУМВС України в Харківській області. 

НАГЛЯД ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ТА ЗАСТОСУВАННЯМ ЗАКОНІВ 

На напрямку запобіганню та протидії корупції міжрайпрокуратурою за результатами перевірок у протягом 2013 року складено 5 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, з яких 5 розглянуто судом та 5 правопорушників притягнуто до адміністративної відповідальності. 
Міжрайонною прокуратурою діяльність спрямовано на забезпечення якісного та ефективного нагляду за додержанням і застосуванням законів. Вживались організаційні та практичні заходи щодо припинення практики гонитви за кількісними показниками, підміни органів державного контролю. 
Так, за результатами здійснення нагляду за додержанням і застосуванням законів органами прокуратури поточного року розпочато 7 кримінальних проваджень, з яких 1 провадження у сфері конституційних прав громадян, 1 у бюджетній сфері, у т.ч. сфері державних закупівель, 1 у сфері екологічних відносин та 3 провадження у сфері земельних відносин. Два кримінальних провадження з обвинувальним актом та угодою про визнання винуватості направлено до суду. 
Прокуратурою внесено 96 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 109 посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування, з яких 38 посадових осіб контролюючих органів . За результатами перевірок заявлено позовів на загальну суму 352 тис. грн., за актами прокурорського реагування до бюджету відшкодовано 11 тис. грн. 
Активізовано нагляд за додержанням і застосуванням законів щодо захисту конституційних прав і свобод громадян. 
Так, прокуратурою внесено 53 подання, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 55 посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, з яких 24 посадових осіб контролюючих органів, заявлено позовів на загальну суму 352 тис. грн. 
На напрямку захисту прав громадян на оплату праці, соціальне, пенсійне забезпечення міжрайонною вжито комплекс заходів щодо забезпечення конституційного права громадян на своєчасне одержання винагороди за виконану працю. 
Станом на 01.09.2013 завдяки вжитим міжрайпрокуратурою заходами вдалось знизити рівень заборгованості з виплати заробітної плати, що станом на 01.01.2013 складала 764,4 тис. грн., а станом на 01.09.2013 становить 313,3 тис. грн., з них 313 тис. грн. ро економічно неактивним підприємствам. 
На захист трудових прав громадян органами прокуратури протягом 2013 року внесено 1 подання, за результатами розгляду, якого до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2 службові особи, щодо зменшення заборгованості по заробітній платі вживались заходи цивільно-правового характеру. Зокрема, в інтересах працівників підприємств-боржників заявлено 88 позовів та заяв про видачу судового наказу про стягнення нарахованої, але не сплаченої заробітної плати на загальну суму 337 тис. грн. На даний час вказана сума повністю сплачена. 
Незважаючи на поступове зниження заборгованості у паливно-енергетичному комплексі (01.01.2013 - 4,9 тис. грн., 01.09.2013 – 4,7 тис. грн.), вона є поточною. Рівень оплати за останній місяць не бюджетними підприємствами становить більше 100%. У зв’язку з тим, що оплата за попередній місяць здійснюється до 15 числа наступного місяця, то поточна заборгованість виникає саме, через надання громадянам можливості протягом місячного терміну здійснювати платежі. 
ПАТ «Харківгаз», Валківським та Коломацьким відділенням Енергозбуту проводиться претензійно-позовна робота по всім боржникам. 

В ході проведення перевірок на захист інтересів держави та громадян у сфері використання земельних ресурсів, при вилучення земель, наданні їх у власність, користування, продажу та зміні цільового використання розпочато 3 кримінальні провадження за ознаками складу злочинів, передбачених ч.1 ст.197-1 Кримінального кодексу України. Перевірками встановлено самовільне використання земельних ділянок державної власності загальною площею понад 460 га. Загалом органами прокуратури при здійсненні нагляду за додержанням та застосуванням законів у сфері охорони земельних ресурсів протягом поточного періоду 2013 року розпочато 3 кримінальні провадження, одне з яких разом з обвинувальним актом та угодою про визнання винуватості направлено до суду, до органів державної влади та місцевого самоврядування внесено 8 подань, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 6 посадових осіб, у т.ч. 3 особи органів державного контролю. 
У сфері земельних відносин протягом 2013 року міжрайпрокурором пред’явлено 12 позовів на загальну суму 156 тис. грн. 
За заявленими позовами міжрайпрокуратури, що перебувають у провадженні суду, підлягає поверненню земель загальною площею 128 га. 
Протягом року задоволено позовів на загальну суму понад 19 тис.грн., з них 10 тис. грн. реально стягнуто. 
На напрямку захисту конституційних засад підприємницької діяльності міжрайонною прокуратурою до органів державного контролю внесено 7 подань, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 5 посадових осіб органів контролю, 3 подання перебуває на розгляді. 
В ході проведення перевірок у сфері охорони здоров’я міжрайонною прокуратурою внесено 2 подання, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 6 посадових осіб підприємств, установ та організацій. 
На захисту прав інвалідів та інших соціально незахищених категорій міжрайонною прокуратурою внесено 2 подання, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 1 посадову особу. 
Досягнуто певних результатів у сфері захисту економічних інтересів держави. 
Прокуратурою порушено 1 кримінальне провадження, у т.ч. у сфері державних закупівель, складено 1 протокол про вчинення корупційного адміністративного правопорушення, у т.ч. у сфері державних закупівель. Також, на вказаному напрямку прокуратурою внесено 8 подань, за результатами розгляду яких 11 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності, за актами прокурорського реагування до бюджету відшкодовано 11 тис. грн. 
З урахуванням вимог Генеральної прокуратури упродовж останніх років роботу міжрайпрокуратури переорієнтовано на здійснення нагляду саме через призму діяльності органів державної податкової служби. 
Однак, незважаючи на проведені перевірки, за результатами яких внесено 1 подання, за результатами розгляду якого до дисциплінарної відповідальності притягнуто 1 посадову особу органів контролю та зниженню податкового боргу, проблематичним залишається питання податкової заборгованості, що станом на 01.09.2013 з урахуванням банкрутів до зведеного становить 1,3 млн. грн. (3,7 млн. грн. на початок року). 
У сфері охорони навколишнього природного середовища винесено 10 постанов на підставі завдань прокуратури Харківської області та за власною ініціативою, за результатами їх проведення розпочато 1 досудове розслідування, кримінальне провадження вже розглянуто судом з постановленням обвинувального вироку, внесено 7 подань, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 7 посадових осіб органів контролю. 
Активізовано роботу у сфері поводження з відходами. Посилено прокурорський нагляд за додержанням законів у цій галузі органами влади, місцевого самоврядування та державного контролю. 
На напрямку нагляду за додержанням та застосуванням законів України про адміністративні правопорушення в діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування прокуратурою внесено 8 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 10 посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, з яких 8 посадових осіб контролюючих органів. 

ЗАХИСТ ПРАВ ТА СВОБОД ДІТЕЙ 

Захист інтересів неповнолітніх є пріоритетом наглядової діяльності органів прокуратури. У полі зору прокурорів постійно перебувають питання додержання прав дітей на охорону життя і здоров’я, освіту, опіку і піклування, оздоровлення і відпочинок, працю та працевлаштування, реалізація неповнолітніми майнових та житлових прав. 
Загальна кількість дітей, які проживають у Валківському районі складає 5398 дитини. 
Повідомляю, що міжрайпрокурором 17.09.2012 та 27.02.2013 проведено міжвідомчі нараду керівників правоохоронних та державних органів районів, на яких обговорено стан додержання законодавства щодо ефективності діяльності органів державної системи профілактики щодо попередження злочинності та бездоглядності неповнолітніх, захисту соціальних та майнових прав дітей. 
Необхідно відмітити, що завдяки спільним запланованим заходам рівень дитячої злочинності зменшився на 57% у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року. 
Також, у поточному році міжрайонною прокуратурою внесено 9 подань з питань попередження злочинності та правопорушень серед неповнолітніх. За результатами розгляду 9 актів реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 8 посадовців. 
Крім цього, упродовж 2013 року центрами районних соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено 46 бесід, якими охоплено 537 осіб з числа учнівської молоді, вагітних молодих жінок. Крім того, проведено фестивалі-конкурси, конкурси поробок із врученням подарунків, відео лекторії, літературний фестиваль «Із слова починається людина, із мови починається мій рід». До Дня захисту дітей проведено поїздки до Харківського міського дельфінарію «Немо», охоплено 120 дітей із сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах. Всі вищевказані заходи проведено із дітьми з функціональними обмеженнями та дітьми із сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах. 
На даний час на обліку служби у справах дітей Валківської РДА перебуває 78 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 14 дітей-сиріт; 64 дитини, позбавлених батьківського піклування. 
На території Валківського району Харківської області функціонує 2 дитячих будинки сімейного типу, до яких влаштовано 13 дітей, позбавлених батьківського піклування та 9 прийомних сімей до яких влаштовано 12 дітей-сиріт та дітей. 
Упродовж звітного періоду 2013 року Валківським міжрайонним прокурором Харківської області проведено ряд актуальних перевірок перевірок у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів, найбільш результативні: перевірка додержання вимог законів України «Про охорону дитинства», «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо законності виплати органами державної виконавчої влади адресних призначень, спрямованих на забезпечення неповнолітнім належних умов утримання і виховання; перевірка додержання вимог законодавства щодо захисту прав дітей на безпечну для життя і здоров’я продукцію, якісне харчування, перевірка додержання вимог законодавства щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та перевірка додержання органами внутрішніх справ вимог законодавства при здійсненні провадження у справах про адміністративні правопорушення, вчинені неповнолітніми. 
За результатами проведених перевірок, внесено 20 подань про усунення порушень законів, причин та умов, що їм сприяли головам сільських та селищних рад, головному лікарю районної лікарні, начальнику відділу освіти та управляння праці та соціального захисту населення Валківської РДА, та всього притягнуто до дисциплінарної відповідальності 19 осіб, 3 подання на даний час перебувають на розгляді. 
Крім того, упродовж І кварталу 2013 року на захист соціальних прав дітей прокурором заявлено 1 позов про позбавлення батьківських прав та здійснено вступ до 10 судових справ про позбавлення батьківських прав, на даний час всі позови задоволено судами, рішення вступили у законну силу. 

Представництво інтересів громадян і держави в судах 

Станом на 01.09.2013 в провадженні судів перебуває 42 позови на загальну суму 101 тис.грн. Задоволено 97 позовів на загальну суму 725 тис. грн. у тому числі до бюджету 379 тис.грн., реально виконано на суму 308 тис. грн., з них до бюджету 169 тис. грн., за рішеннями, прийнятими протягом поточного періоду – 166 тис.грн. 
В той же час, міжрайпрокуратурою вживаються вичерпні заходи цивільно-правового характеру, спрямовані на зменшення заборгованості по заробітній платі. Зокрема, в інтересах працівників підприємств-боржників філії «Валківський райавтодор» ДП «Харківський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» та Валківської філії ВАТ «Харківшляхбуд» УМШБ-2 заявлено 88 заяв про видачу судового наказу про стягнення нарахованої, але не сплаченої заробітної плати на загальну суму 337 тис. грн. Реально відшкодовано 337 тис.грн. 
Крім того, станом на 01.09.2013 за позовами Валківського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Управління пенсійного фонду України у Валківському районі реально відшкодовано 82 тис.грн. 

Стан організації участі у кримінальному провадженні в суді 

КПК України 1960 року 
На напрямку організації участі у кримінальному провадженні та підтриманні державного обвинувачення в цілому зберігається тенденція до покращення якості та результативності роботи. 
За участю прокурорів протягом 8 місяців 2013 року Валківським та Коломацьким районними судами з постановленням вироків за Кримінально-процесуальним кодексом України в редакції 1960 року розглянуто 37 кримінальних справ, із закриттям провадження за нереабілітуючими підставами - 3 справи. 
Особисто Валківським міжрайонним прокурором підтримано державне обвинувачення по 14 кримінальним справам, з яких 10 справ або 71,5% про тяжкі та особливо тяжкі злочини, розслідувані слідчими органів внутрішніх справ, та 3 справи або 21,5% прокурорської підслідності. Заступником міжрайпрокурора підтримано державне обвинувачення по 7 справах про тяжкі та особливо тяжкі злочини, розслідувані слідчими органів внутрішніх справ. 
В провадженні Валківського та Коломацького районних судів загалом перебуває 26 справ, направлених до суду до 20.11.2012, з них по 5 справам зупинено провадження (4 у зв’язку із розшуком, 1 у зв’язку з хворобою). 
Випадків постановлення виправдувальних рішень або закриття справ чи проваджень за реабілітуючими підставами не було. 
За вказаний період апеляційним судом задоволено 10 апеляцій прокурора на незаконні судові рішення відносно 15 осіб. 
Касаційна практика становить 100% - протягом поточного періоду задоволено 1 касаційну скаргу прокурора на ухвалу апеляційного суду. 
КПК України 2012 року 
Крім того, за новим Кримінальним процесуальним кодексом України за участю прокурорів Валківським та Коломацьким районними судами з постановленням вироків розглянуто 53 кримінальні провадження, з них на підставі угод - 22 провадження, із закриттям провадження за нереабілітуючими підставами розглянуто 1 провадження та 5 проваджень закрито на підставі ст.284 ч.1 п.7 КПК України (у зв’язку з відмовою потерпілого від обвинувачення. 

Стан роботи з розгляду та вирішення звернень громадян 

Протягом 8 місяців 2013 року до Валківської міжрайонної прокуратури надійшло 307 звернень, з яких вирішено - 196 звернень, у т.ч. задоволено - 90 звернень, направлено за належністю в інші відомства - 109 звернень. 
Найбільш суттєву частку з вирішених складають звернення з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів - 121 звернення або 61,7% з числа вирішених. 
Задоволено 90 звернень або 45,9%, з них 88 - з питань оплати праці; 1 - з питань досудового розслідування; 1 - про права дітей. 
Наслідком підтримання нововведень щодо прийняття до провадження заяв і скарг лише у випадках, передбачених ч.1 ст.12, ч.2 ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру» стало збільшення звернень, що направлено за належністю до інших органів - 109 звернень або 35,5% з загальної кількості отриманих звернень. 
На особистому прийомі прийнято 136 громадян, з них особисто міжрайпрокурором - 110 громадян, у т.ч. 88 - за місцем роботи. З прийнятих на особистому прийомі звернень задоволено 88, що свідчить про покращення стану організації особистого прийому громадян у Валківській міжрайонній прокуратурі. Крім того, за ініціативи міжрайпрокуратури запроваджено практику щотижневих виїзних прийомів громадян за місцем проживання - до селищної та сільських рад - сумісно з керівництвом Валківської РДА та начальником Валківського РВ. 
Разом з тим, при зменшенні числа звернень з питань досудового розслідування (54 проти 73), майже у двічі зросла кількість скарг на дії та рішення слідчих МВС (39 проти 20). Вказане зростання пов’язане з набранням чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом України, відповідно до положень якого рішення про закриття кримінального провадження приймає слідчих, тому саме його рішення оскаржуються заявниками, які незгоді з відповідною постановою. 

СЛІДСТВО В ОРГАНАХ ПРОКУРАТУРИ 

В період з 19.11.2012 по 01.09.2013 в провадженні Валківської міжрайонної прокуратури Харківської області перебувало 25 кримінальних проваджень, з яких: 13 проваджень було закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв’язку з відсутністю в діянні ознак кримінального правопорушення, 2 провадження об’єднано. 
До суду з обвинувальним актом кримінальні провадження протягом указаного терміну не направлялись. 
На даний час в провадженні старшого слідчого міжрайонної прокуратури знаходиться 11 кримінальних проваджень, по яким проводиться досудове розслідування. 

ВИСВІТЛЕННЯ В ЗАСОБАХ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ 

Валківською міжрайонною прокуратурою приділяється значна увага щодо інформування населення про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результатів діяльності міжрайпрокуратури на території Валківського та Коломацького районів шляхом висвітлення у засобах інформації. Так, протягом 8 місяців 2013 року здійснено 40 виступів у засобах масової інформації, з яких у друкованих ЗМІ – 21 виступів (2 - центральні, 17 – регіональні друковані ЗМІ), 4 виступи в мережі Інтернет та 15 виступів у електронних ЗМІ (радіо). 

Валківський міжрайонний прокурор 
Харківської області 
старший радник юстиції 
О. Власенко
Категорія: Поточні події | Переглядів: 1251 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024